5 september 2016 start Raadgedicht voor de jeugd!


Binnenkort gaat Raadgedicht voor de tweede maal van start. Officieel is de jeugdeditie voor kinderen vanaf 10 jaar, maar eigenlijk is het voor iedereen leuk. Tien weken lang verschijnt er elke maandag een gedicht waarin één woord ontbreekt. Iedereen mag raden welk woord dit is en kan via de website de oplossing insturen. Kinderen kunnen individueel meedoen of met de klas (dus groep 6, 7, 8 en brugklas). Elke vrijdag verschijnt de oplossing in de vorm van een woordwolk.

Hoewel het simpel lijkt om een ontbrekend woord in te vullen, is het in de praktijk nog niet zo eenvoudig. De lezer moet in de huid van de dichter kruipen en wordt uitgedaagd creatief met taal aan de slag te gaan. Foute antwoorden zijn niet per se fout. Misschien is een ander woord wel mooier dan dat van de dichter? Voor de dichters is het spannend om te ervaren welke woorden de lezers aandragen. Dit spelen met woorden leidt tot een geconcentreerde manier van lezen.

De gedichten zijn van bekende Nederlandse of Vlaamse jeugddichters, zoals Joke van Leeuwen, Bette Westra en Geert De Kockere. Zorg dat je alvast wat dichtbundels van deze schrijvers in huis hebt!

Raadgedicht start op 5 september 2016 en duurt tot 11 november 2016. Deelname is gratis.

Data

5 september Bette Westra
12 september Geert De Kockere
19 september Kate Schlingemann
29 september Riet Wille
3 oktober Erik van Os
10 oktober Fabien van der Ham
17 oktober Mary Heylema
24 oktober Bas Rompa
31 oktober Theo Olthuis
7 november Johanna Kruit

Nieuwe website en app

Raadgedicht werkt vanaf 2016 nauw samen met Het Poëziepaleis. Om dit te vieren hebben de website en de gratis app een mooie nieuwe vormgeving gekregen. Raadgedicht wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen, het Kinderboekenmuseum, het Nederlands Letterenfonds en de Poëzieweek.

Kidsweek

Alle raadgedichten zullen dit jaar ook in Kidsweek verschijnen. Heb je daarop een abonnement? Dan kun je vier dagen langer nadenken, want het gedicht verschijnt elke donderdag alvast in Kidsweek!

Schermafbeelding 2016-08-08 om 09.25.22

Bibliotheken en organisaties

Wil je als bibliotheek of boekhandel meehelpen om Raadgedicht te promoten? Bijvoorbeeld in september bij een informatieavond voor leerkrachten? Mail post@raadgedicht.nl en vraag wat ansichtkaarten aan, zodat u hiermee scholen met het project bekend kunt maken.
NB: De ansichtkaarten zijn niet bedoeld voor scholen die Raadgedicht al kennen. Er staat geen extra informatie op. Alle informatie is op deze website te vinden. Ze zijn ook niet bedoeld voor de leerlingen, maar om de docenten enthousiast te maken. Aanmelden is niet nodig. Vanaf 5 september verschijnen de gedichten.

Concept © 2015 Rian Visser

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *