De reizende toneelspelers – Nachoem M. Wijnberg – oplossing


Oplossing

Het woord wat we zochten was nieuws.
Veel mensen hadden het goed, dus dat is een fijn begin van deze editie.
Let op: stuur per groep één woord in.
Onder het gedicht reageert dichter Nachoem M. Wijnberg op de ingezonden woorden. Dus scroll nog even omlaag!

In de Erelijst zie je wie het woord juist geraden heeft.

Nachoem M. Wijnberg over de inzendingen

Ik was eerst een beetje bezorgd dat het laatste woord van de eerste regel te makkelijk te raden was, te weinig kans zou geven om interessante andere mogelijkheden te overwegen, maar het is een mooie serie voorstellen geworden.

Mijn oorspronkelijke voorstel was om het allerlaatste woord verschil af te dekken, maar misschien was dat weer een te moeilijk – of tenminste te open – geworden.

Ik zie dat het woord dat ik schreef (nieuws) vaak genoeg geraden werd – en ook woorden die ongeveer hetzelfde kunnen betekenen, zoals (nieuws)bericht, bulletin, verhaal, verslag en natuurlijk ook: komt het online!

Ik heb nogal de neiging om het niet erg te vinden om, als iets meer dan één keer in hetzelfde gedicht voorkomt, hetzelfde woord te herhalen in plaats van te variëren – als ik geluk heb kan dat een soort quasi-zelfrijm geven, dat de structuur van het gedicht sterker maakt en de lezer dwingt dat woord nog serieuzer te nemen.
En in dit gedicht is nieuws natuurlijk niet onbelangrijk. Is het nieuws nieuw of oud – of is sommig nieuws nieuw en oud tegelijk?
Is het nieuws als iets waar ik naar kijk, alsof ik enkel een toeschouwer ben van een toneelstuk?
Als ik nieuws hoor over iets als een oorlog, wil ik dan voor of tegen een van de oorlogvoerende partijen zijn, alsof ik over hen mag beslissen?

Van de andere mogelijkheden vond ik de voorzetsels/bijwoorden zoals terug, voorbij, dichterbij, opnieuw de meest spannende en best-werkende, omdat die een duwtje geven aan dat nieuws, het laten bewegen (en benadrukken dat het voor mijn neus of verder af, en ook veel vaker gebeurd kan zijn – en of dat het anders maakt?)