Info


Wat is een raadgedicht?

Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en jij mag het raden. Hierdoor ga je extra goed lezen en zelf nadenken over het gedicht. Hoe zou jij het afmaken?
Goed of fout is niet het belangrijkst. Misschien bedenk je wel een beter woord dan de dichter!
Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig. Je doet mee via de website of de app. Via de app krijg je bericht als er een gedicht online staat.groen_300x5

Wanneer?

PO + brugklas (maar eigenlijk voor iedereen vanaf 10 jaar)
Van september tot november 10 weken een gedicht.
Elke maandag staat het gedicht online en elke vrijdag de oplossing.

VO (maar eigenlijk voor iedereen vanaf 14 jaar)
Van januari tot maart 8 à 10 weken een gedicht.
Op maandag staat het gedicht online en op vrijdag de oplossing.

klasrondskeletkopie2

groen_300x5

Hoe werkt het?

Lees het raadgedicht en denk na over het ontbrekende woord. Stel dat jij de dichter bent, welk woord zou je dan op de afgedekte plek zetten?

Bekijk de informatie over de dichter.

Stuur jouw oplossing in via het formulier onder het gedicht. Je mag slechts één keer inzenden per gedicht. Stuur je meerdere keren in, dan word je helaas gediskwalificeerd. Een leerkracht kan wel met meerdere groepen meedoen.

Download de app, zodat je een pushbericht ontvangt wanneer de oplossing online staat.

Bekijk de erelijst om te zien of jouw naam erbij staat.

Na afloop wordt de deelnemer met de meeste goede oplossingen bekend gemaakt.

Maak kans op een poëziepakket!

Wist je dat er ook elke week een fysieke prijs is?
Het poëziepaleis kiest wekelijks uit de goede inzenders een klas.
Deze school krijgt een poëziepakket met een dichtbundel, een poster, het tijdschrift DICHTER (van Plint) en ansichtkaarten.

groen_300x5

Wat de dichter bedenkt is een mogelijkheid. De lezer mag lezen wat hij wil. – Annie van Gansewink via Twitter

App

Download alvast de gratis app voor iPhone, Android en Windows. Via deze app wordt een pushbericht gestuurd wanneer er een nieuw gedicht verschijnt.
Kijk in de App Store of in Google Play.

groen_300x5

Doel

De lezer denkt met de dichter mee en wordt uitgedaagd creatief met taal aan de slag te gaan. Foute antwoorden zijn niet per se fout. Misschien is een ander woord wel mooier dan dat van de dichter? Voor de dichters is het spannend om te ervaren welke woorden de lezers aandragen. Dit spelen met woorden leidt tot een geconcentreerde manier van lezen.

Een laagdrempelige, kant-en-klare manier om leerlingen actief bij poëzie te betrekken, dichters te leren kennen en het gesprek over een gedicht op gang te brengen. – Idea cultuur

groen_300x5

Voor wie

Raadgedicht is zowel voor scholen als voor individuele deelnemers. Voor iedereen dus!  Leerkrachten kunnen met de klas één woord insturen of ze kunnen leerlingen individueel laten insturen. Op de erelijst wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd. Alleen is er een aparte lijst voor groepen en voor individuele deelnemers. Kijk op de pagina Scholen voor meer informatie en om de ervaringen van andere leerkrachten te lezen.

Onze leerlingen zijn dolenthousiast over raadgedicht. Normaal gesproken doen we misschien drie gedichten per jaar, nu hebben we er al tien gehad! – Nuborgh College, Elburg

groen_300x5

 

Social media

Raadgedicht heeft een eigen pagina op Facebook, Twitter en Instagram.  Hier kun je zien wanneer er een nieuw gedicht online staat. NB: Het is niet de bedoeling om de inzendingen via social media te doen! Dus daar niet gaan raden of jouw oplossing verklappen.

groen_300x5
Copyright

NB: Op alle gedichten is auteursrecht van toepassing. Het is niet toegestaan om deze gedichten ergens anders te publiceren.

Dat Raadgedicht zou zo maar eens een wekelijkse guilty pleasure kunnen worden. – Celiele Bolwerk via Twitter