Halte Schönleinstraße – Iduna Paalman – oplossing


Oplossing

Het juiste woord was mand. Een groot deel van de inzenders heeft dit woord geraden.
Verschillende mensen dacht bij opgewarmde aan prak of kliekjes. Lekker Hollands!
Ook hondenmand is genoemd. Dat is bijna goed.
In de woordwolk zie je welke opgewarmde dingen jullie nog meer verzonnen hebben.

Onder het gedicht kun je lezen wat dichter Iduna Paalman van de inzendingen vindt. Dus scroll nog even omlaag!
In de Erelijst zie je wie het woord juist geraden heeft.

Iduna Paalman – oplossing over de inzendingen

Wat is dit een mooie opdracht, en wat leidt het tot mooie oplossingen. Het zorgt ervoor dat niet alleen jullie over het gedicht nadenken, maar dat ook ikzelf weer bezig ben met wat ik eigenlijk wil zeggen.

Oorspronkelijk schreef ik: zachte blaf in/opgewarmde mand, en dat is zeker een paar keer geraden.
Maar zachte blaf in/opgewarmde hotdogs – wat geeft dat ineens een andere wending! Prachtig en een beetje luguber vind ik het, om de blafjes van die arme tot worst gemaakte hondjes te horen.

Lijven vind ik ook een mooie vondst. Kunnen alle lijven zacht blaffen? Bijvoorbeeld als ze iets willen zeggen dat ze niet kunnen zeggen? Of als ze iets goed willen maken? Iets dat niet met woorden lukt? Daar blijf ik maar over nadenken.

Lach vind ik ook leuk, omdat daar dezelfde a-klank in zit als in blaf en opgewarmde (ook de inzendingen stad, vacht en hap passen daar bijvoorbeeld goed bij). En bij een opgewarmde lach zie ik zo’n gulle lach voor me, een lach die echt gemeend is.

Kortom, ik vind het heel leerzaam, deze woorden van jullie.
Het woord blaf is voor mij nu nooit meer hetzelfde. (En ik hoop voor jullie ook niet.)