Oplossing
Het woord wat we zochten was zwemmen. Dat is vaak goed geraden.
Sommigen dachten duidelijk aan voetballen, want ook schieten is veel genoemd.
Onder het gedicht vertelt dichter Hélène Gelèns over het gedicht en ze reageert op de ingezonden woorden. Dus scroll nog even omlaag!
In de Erelijst zie je wie het woord juist geraden heeft.
Hélène Gelèns over de inzendingen
Het gedicht begint in mineur: er ging iets mis. Wat er mis ging wordt niet verteld. De ‘ik’ in het gedicht begint te schrijven en dan gebeurt er iets wat alleen in de taal kan gebeuren: ‘meer en meer’ wordt ‘meren’ en ineens kijkt de ‘ik’ in het gedicht uit over zilverblauw rimpelend water, en hoort een vogel, een merel.
De ‘ik’ begint te zingen. Op dat moment valt Krullach het gedicht binnen en zegt: ‘Gaan we…’
Wie Krullach is, wordt ook niet verteld maar zo’n naam geef je alleen aan iemand waar je gek op bent, een vriend(in) of een geliefde.
Op het ontbrekende woord volgt: ‘raak!’ Een aantal van jullie zocht een woord dat daarbij (en bij de titel ‘mis’) paste zoals missen, richten, mikken, schieten, werpen en jagen, maar deze woorden kloppen inhoudelijk niet echt bij de vierde en vijfde strofe. Een creatieve variant vond ik dittemissen. Qua klank werkt zo’n woord wel mooi in die vijfde strofe.
Anderen kozen een woord dat vooral past bij de vrolijke stem in de tweede helft van het gedicht: dansen, koprollen, lachen, spelen, schateren, zoenen. Koprollen is mooi gevonden, een fijn speels woord dat ik best zou kunnen gebruiken in een gedicht. De woorden spelen, lachen en dansen komen ook voor in andere gedichten van mij. Schateren is mooi gekozen omdat de a-klank van ‘water’ (twee regels boven het ontbrekende woord) erin voorkomt.
Een andere mooie keuze met een a-klank vond ik samen. ‘Gaan we samen?’ Inhoudelijk volgt deze vraag niet uit het gedicht maar als er iets mis is gegaan, ben je liever niet alleen maar samen met iemand die je vertrouwt. En Krullach zou weleens zo iemand kunnen zijn.
Een goede vriend(in) of een fijne geliefde kan aanvoelen hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt. En op dit moment in het gedicht lijkt dat te gelden voor Krullach. Alsof Krullach hetzelfde ziet als de ‘ik’ vraagt Krullach: ‘Gaan we zwemmen?’
Het ontbrekende woord is dus zwemmen. Dat woord ligt in de lijn van de beelden in het gedicht en past tegelijkertijd erg bij mij. Ik ben dol op zwemmen en al helemaal op zwemmen in de natuur. Een paar van jullie koos woorden die ook op die plek hadden kunnen staan, maar minder goed bij mij passen: varen en vissen. Ook dat kun je ook doen op meren. En ook dan ben je even helemaal weg van je moeilijkheden. Goede oplossingen dus!
Een woord wil ik tenslotte nog noemen omdat ik het een bijzonder sterke suggestie vond: vluchten. Soms is het gevaar zo accuut dat er geen andere mogelijkheid overblijft dan te vluchten. Het gedicht werkt ook goed met vluchten, maar het wordt een heel ander gedicht en dat is niet het gedicht dat ik wilde schrijven want vluchten is vaker niet de beste optie. Dan moet je je staande zien te houden in een moeilijke situatie. En dan is het heel fijn als een vriend(in) je uitnodigt om iets leuks te gaan doen.