Vliegenmopper – Daniel Billiet – oplossing


Oplossing

Het juiste woord was zoemde.
Iedereen wist wel dat het gezochte woord een werkwoord moest zijn.
Vroeg is het meest genoemd.
Mopperde was erg leuk bedacht.
Informeerde was lekker onderkoeld.
Schrok, lachte, wees, zeurde … het kon allemaal.
Werkwoorden in de tegenwoordige tijd, klopten niet met de rest van het gedicht.
Onder het gedicht lees je welke woorden dichter Daniel Billiet het beste vond. Dus scroll nog even omlaag!

In de Erelijst zie je wie het woord juist geraden heeft.

Daniel Billiet over de inzendingen

Het woord miep vind ik heerlijk! Ik moest meteen denken aan ‘ik miet ien bieteriemetje mit pindikies‘ van Joke van Leeuwen. Ik ben een Vlaming en denk niet dat miep een verleden tijd is van een bestaand Nederlands werkwoord. Maar moet dat eigenlijk voor poëzie? Cees Buddingh heeft zich ooit een punthoofd gezocht naar de Nederlandse vertaling van een woord in een gedicht van de Engelse dichter Brian Patten. Uit wanhoop belde hij uiteindelijk de dichter. Het antwoord van Patten: ‘Nee, dat woord bestaat niet. Maar het klinkt toch mooi. En je kunt als lezer toch wel de inhoud aanvoelen.’ Kijk, dat is ook waar het in gedichten om gaat.

Veel kinderen zonden het woord mopperde in. Daar is in feite niks mis mee, zoals ook niet met bromde. Maar beide woorden hebben iets negatiefs in zich. En ik wou dit gedicht liever kleden in een prettige, licht maffe sfeer. Dus koos ik voor een ander werkwoord.

Ik zag ook een keer mopte. O, wat hou ik daarvan! Ook dit woord bestaat volgens mij niet in het Nederlands. Maar wat dan nog? Er is toch niks op tegen om het Nederlands rijker te maken met een gekkig woord? Misschien had ik dit nog iets sterker in de verf kunnen zetten en vragen een nog niet bestaand Nederlands woord uit te vinden.

Wie zoemde invulde, en zo het woord vond dat ik heb gebruikt, verdient een pluim. Want het betekent dat je goed gelezen hebt. Uit de context kon je inderdaad afleiden dat een vlieg aan het woord is.