Weg – Hans Hagen – oplossing


Oplossing

Het juiste woord was bosjes! Veel mensen hebben het geraden.
Veel andere woorden konden ook, bijvoorbeeld verte, mist en lente!
Je kunt dus nooit zeker weten of je ‘goed’ geraden hebt welk woord dichter Hans Hagen op deze plek gebruikt heeft.
Eigenlijk zijn alle ingezonden woorden goed!
Lees maar onderaan deze pagina wat Hans Hagen over de woorden en het gedicht schrijft.
Dus scroll nog even omlaag.

In de Erelijst zie je welke mensen het woord juist geraden hebben.

Hans Hagen over de oplossing en zijn gedicht
Om te beginnen: dank voor het meedoen en allemaal gefeliciteerd met je overwinning.
Je had het goed, want welk woord goed is, kan ik niet zeggen – elke inzender vindt zijn/haar woord waarschijnlijk het best passen.
Ik kan alleen mijn keuze toelichten en mijn woord naast dat van alle inzenders zetten. Over smaak valt (niet) te twisten.

In de lange lijst genoemde woorden vallen er een paar op:

  • hagen vind ik grappig – ik schreef het gedicht na een rondje rennen in het bos. Ik zie dat bos voor me en daar zijn ’s morgens vroeg behalve Hans geen hagen te bekennen. Wel hertjes, zoals ik ze voor het gemak noem.
  • Iemand schreef dat mijn ‘hertjes’ waarschijnlijk reeën zijn. Dat klopt. Maar ik wilde niet beginnen met de zin: het reetje dat ik net nog zag. Er stond eerst wel: de spiegel die ik net nog zag… Maar dat vond ik te moeilijk. (Voor wie het niet weet: de witte vlek op de achterkant van een ree, de bilpartij, wordt ook wel ‘spiegel’ genoemd.)
  • boes boes vind ik een opvallend fijne vertaling of bewerking van bush bush. Ik moest het twee keer lezen – het is mooi als een woord je even laat nadenken, als het de leessnelheid even verstoort. Als je langzamer loopt, kun je beter kijken.
  • Op Facebook werd het woord pan voorgesteld. Voor de grap waarschijnlijk. Maar braadpan of braadslee zou beter zijn vanwege het ritme – op de open plaats klinkt een woord van twee lettergrepen het mooist.
  • Vanwege de begin-s bij het woord ‘spring’ zou je struiken kunnen kiezen. Ik koos voor bosjes vanwege de oh-klank in ‘nog’ (2x) en in ‘sprong’ en vanwege de eind-s van ‘rafels’ en ‘was’.