Zie – Iris Le Rütte – oplossing


Oplossing

Het goede woord in dit gedicht is modder. Wat zijn er veel mooie woorden genoemd!
De meeste waren heel letterlijk, maar sommigen dachten aan fantasie onder je schoenen, of zonden.
Slijtage en afdruk zijn ook goed bedacht!

Hieronder zie je alle woorden die genoemd zijn. Onder het gedicht vertelt dichter Iris Le Rütte over het gedicht en de oplossing.
Dus scrol nog even naar onderen!
In de Erelijst kun je zien wie de goede oplossing gaf.

Iris Le Rütte over het gedicht en de inzendingen

Dit gedicht is een uitnodiging om een keer goed om je heen te kijken en te zien hoe bijzonder de wereld eigenlijk is, en misschien wel anders dan je altijd dacht. Je moet als het ware door de dingen heen kijken.

Maar…om een hoekje kijken, of dwars door een stenen muur – kan dat wel? Kun je door de aarde heen kijken en de sterren aan de andere kant van de aardbol zien? Ja hoor, maar daarvoor heb je wel fantasie nodig. Dan zie je opeens dat er eigenlijk niks meer gewoon is.

Kijk ook maar eens op je kop tussen je benen door – dan zie je alles anders en misschien ervaar je zelfs de kleuren beter en feller. En als je écht heel erg je best doet om met veel fantasie te kijken, kun je onzichtbare dingen zien, zoals de tijd…

Een uitvinder, kunstenaar of wetenschapper kijkt op zo’n manier naar de wereld. Zij willen iets nieuws kunnen bedenken, iets wat nog niet bestond. Of ze willen de mensen iets vertellen wat niemand eerder ooit zag, of wist.

Maar om dat te kunnen moet je ook gewoon hard werken en hard denken, anders ontwikkel je je fantasie niet. En als je hard werkt, ook in het land van je verbeelding, krijg je gewoon modder aan je schoenen. Dat was het goede woord, modder! Het had natuurlijk ook poep/poop kunnen zijn, of grond, of kauwgom, maar dat vind ik minder mooi in het gedicht.

Wat ik ook heel goed vond waren de woorden toekomst, verwondering, verhalen, en zelfs letters en woorden – allemaal onder je schoenen. Kijk, dan heb je het echt heel goed begrepen: dat je je fantasie moet gebruiken!

Kun jij ook op een bijzondere manier naar de wereld kijken? Wie weet word je dan ook wel wetenschapper, of kunstenaar, of dichter!