Contact – Iris Le Rütte – oplossing


Oplossing

Het juiste woord was aarde!
In de woordwolk zie je welke prachtige woorden er ingestuurd zijn.
Onderaan deze pagina vertelt dichter Iris Le Rütte nog wat meer over Opportunity en ze vertelt wat ze van jullie woorden vond.
Dus scroll nog even omlaag.

In de Erelijst zie je welke mensen het woord juist geraden hebben.
Het wordt nu spannend, met nog één week te gaan!

 

Iris Le Rütte over de oplossing en haar gedicht

Opportunity was het allereerste robotwagentje dat naar Mars werd gestuurd om daar te zoeken naar water. De naam betekent ‘gelegenheid’, ‘mogelijkheid’, of ‘kans’ en was bedacht door een negenjarig Amerikaans meisje.

Opportunity had acht maanden gereisd om Mars te bereiken, en zou drie maanden rondrijden. Maar het wagentje deed onverwacht zó zijn best, dat het nog jarenlang bleef werken. Het maakte de prachtigste foto’s en ontdekte zelfs een plek waar een zee moet zijn geweest.

Ooit zag ik een film waarin Opportunity te zien was. Hij zat toen net met zijn wielen vast in het duinzand van Mars. Hij probeerde er steeds uit de klimmen. Na zes weken ploeteren kwam het dappere wagentje eindelijk los en kon het verder op die grote, lege planeet.

Uiteindelijk, na veertien jaar, ging het contact met het wagentje opeens toch verloren, toen het in een stofstorm zat. Waarschijnlijk is Opportunity door de kou buiten werking geraakt. Zo zielig! Dit gedicht gaat over dat laatste moment.

Er zijn veel mooie oplossingen gekomen voor het ontbrekende woord. Sommige woorden zouden goed kunnen passen, zoals NASA , de Amerikaanse organisatie die het het karretje heeft bedacht. Maar dat woord is een beetje zakelijk, net als het woord controlekamer en missieleider, en dat past misschien niet zo goed.

Een marsman – ook genoemd als woord – zou natuurlijk spannend zijn in dit gedicht. Maar helaas, Opportunity heeft er niet één ontmoet. Het woord minister vond ik ook erg leuk! Ministers zitten natuurlijk ook een beetje ‘aan de knoppen’ (om te regeren), maar gelukkig niet bij zulke ingewikkelde technische dingen als een marswagentje.

Mensheid is mooi als oplossing, het is ook een beetje een plechtig woord. En ook astronaut is goed bedacht, net als bestuurder en chauffeur. Maar… er was geen astronaut of chauffeur. Het karretje was daar onbemand, mijlenver weg, echt helemaal in z’n eentje.

Het woord faith is ook een bijzondere oplossing van iemand, het is goed bedacht dat Opportunity door ‘vertrouwen’ aangestuurd wordt. Maar dan kan ‘de’ er niet voor staan.

Het goede woord was aarde. Door een aantal van jullie heel goed geraden! Het geeft aan dat wij vanaf hier, ongeveer 56 miljoen kilometer ver van Mars, probeerden contact met Opportunity te onderhouden en hem aan te sturen. Ongelooflijk!

Aarde en Mars zijn twee planeten, die misschien graag iets van elkaar willen weten. Wij, van de aarde, lijken met Opportunity de eersten met ons bezoek te zijn. Of zouden hier allang door Mars gestuurde wagentjes of mannetjes zijn? Je weet maar nooit.