Het uitzicht – Vicky Francken – oplossing


Oplossing

Er is hard nagedacht deze week!
Het woord dat Vicky Francken in haar gedicht gebruikte was: atleten.
Dankzij de tip (sport) en de tweede kans kwamen er op de valreep toch nog goede inzendingen binnen.
Het woord vrienden is het vaakst genoemd.
Wat zijn er een hoop woorden waarmee je vogels kunt vergelijken!
Onderaan dit bericht, vertelt Vicky Francken welke woorden ze het mooist vond. Dus scroll even omlaag!

In de Erelijst kun je zien welke drie inzenders de ‘goede’ oplossing gaven.

Vicky Francken

Bedankt voor alle inzendingen! Blijkbaar heb ik het jullie, zonder dat dit mijn bedoeling was, nogal moeilijk gemaakt. Het woord waar ik zelf aan dacht was atleten, maar dat werd in eerste instantie door niemand geraden. Met een kleine hint erbij, werd het op het nippertje toch nog een aantal keer genoemd.

Onderling waren jullie het overigens best vaak met elkaar eens: onder andere beesten, wezens, dieven, vrienden, gasten, ratten, reizigers en vlerken werden meermaals genoemd.

Het gezochte woord hoort bij de beschrijving van de vogels in het gedicht: levenslustig stelletje brutale vlegels, gevleugelde atleten met van die lange tenen. Zoals je hoort zit er een bepaald ritme in deze zin en zijn er bepaalde klanken die steeds terugkeren.

Beesten en wezens lijken qua klank wel een beetje op atleten en vogels zíjn natuurlijk ook beesten/wezens, dus ik kan me goed voorstellen dat jullie deze woorden noemden. Maar juist omdat iedereen wéét dat vogels beesten/wezens zijn, is atleten misschien net iets origineler en daardoor ook léuker?

Dieven en ratten komen inhoudelijk bij elkaar in de buurt en passen natuurlijk wel bij de eerder genoemde brutale vlegels. Ratten past dan wat mij betreft van die twee nog het beste, juist omdat het enigszins verwarrend maar ook verfrissend is om vogels als een stelletje ratten weg te zetten.

Vrienden en vlerken zijn vanwege de v-klank ook goed bedacht: vogels, vlegels, vlerken. Ja, vlerken had hier ook goed gepast.

Twee woorden die allebei maar één keer genoemd werden, wil ik toch nog even uitlichten. Het eerste is schaduwen. Dit woord past qua klank misschien niet direct in de regel, maar toch vind ik het ook goed bedacht: je ziet ze voor je, die vliegende schaduwen met hun lange tenen.
Het tweede woord is rekel, dat naast zijn e-klank ook nog eens aansluit bij de brutaliteit van de vlegels.

Kortom: vele antwoorden en vele mogelijkheden. Eigenlijk is niets goed of fout… maar zelf houd ik het voorlopig toch bij atleten.