Ik zag de zee – Ted van Lieshout – oplossing


Oplossing

Het woord dat Ted van Lieshout in zijn gedicht gebruikte was: zwembroek of broekje. Dat had ook gemogen.
Het woord is vaak goed geraden. Zwembroekje is fout gerekend.
Onderaan dit bericht, vertelt Ted van Lieshout iets meer over het gedicht. Dus scroll even omlaag!

In de Erelijst kun je zien welke drie inzenders de ‘goede’ oplossing gaven.

Ted van Lieshout

Ik worstelde met dit gedicht omdat er een woord in staat dat meteen duidelijk maakt dat de ‘ik’ een jongen is.
Ik zocht een neutraal woord, zodat het ook een meisje zou kunnen zijn, maar dat lukte niet zo goed.
Daarom dacht ik: dit is een mooi gedicht voor Raadgedicht, want als ik precies dát woord afdek, dan zullen de lezers zelf wel aangeven welk woord daar hoort te staan. 
Dat hebben jullie gedaan. De meesten kozen zwembroek en dat is inderdaad het woord dat was afgedekt, dus bijna iedereen dacht toch dat dit gedicht over een jongen gaat. Misschien omdat de dichter zelf ook een jongen is? 
Maar wat is dan de juiste benaming voor een broekje dat een meisje draagt als ze in de branding zit? Bikinibroekje? Het woord bikini werd wel genoemd, het woord broekje niet. Of vergis ik me en dragen meisjes net zo goed een zwembroek?
De mooiste vondst vond ik adem. Twee mensen bedachten dat. Bravo!