Opnieuw beginnen – Diet Groothuis – oplossing


Oplossing

Het woord dat Diet Groothuis gebruikt had is bang. Hieronder zie je de woorden die genoemd zijn. Moe is ook veel genoemd. Net als gemeen, mal, slecht, eenzaam, hetzelfde, dezelfde en normaal. Er waren veel goede inzendingen!

In de Erelijst zie je wie het goed had.

2015_week5_opnieuwbeginnen

DietGroothuis_OpnieuwBeginnen_oplossing

Diet Groothuis over de oplossing en haar gedicht

‘Dat rijmt niet’ riep iemand verontwaardigd, toen ik haar vertelde wat de juiste oplossing was voor het afgedekte woord in mijn raadgedicht Opnieuw beginnen.
Zelf had ze moe bedacht, dat rijmde zo mooi met toe.
Prachtig vond ik, moe.  En ook eenzaam, dezelfde, verdrietig, verlegen, boos, dom. Sommigen van jullie verzonnen een treurige oplossing: nooit meer gelukkig of nooit meer lief.  Ik wist niet dat er zoveel mooie woorden op deze plaats in het gedicht pasten.

Het goede woord ‘bang’ heb ik gekozen omdat het gedicht gaat over Opnieuw beginnen, op een manier die beter is dan eerst. Het is akelig om bang te zijn; bang voor wapens, enge honden of valse mensen en heerlijk als dat nooit meer hoeft.

Toch rijmt bang ook! Het rijmt met heelal. De a klinkt in allebei de woorden hetzelfde, probeer het maar eens. Het is alleen geen eindrijm, maar klinkerrijm.

Doodsbang , waar sommigen van jullie op uitkwamen, kan natuurlijk ook. Maar als je niet meer doodsbang bent, kun je soms nog wel bang zijn. Terwijl het gedicht er juist over gaat hoe het is als je dat niet meer bent.

Dank jullie wel voor de vele prachtige woorden, ik bewaar ze voor een volgend gedicht!