Vissen – Corien Oranje – oplossing


Oplossing

Het goede woord was deftig.
In dit gedicht gebruikt Corien Oranje beeldspraak. Ze vergelijkt het wuivende koraal met het wuiven van een deftig mens. Denk maar aan een koning of koningin die vanuit zijn koets naar het volk wuift. Zijn hand gaat heen en weer, heen en weer. Sommigen hadden koninklijk, statig of vorstelijk bedacht. Dat zat heel dicht in de buurt. Zwierig en sierlijk waren ook erg mooi. Corien Oranje heeft daarom besloten deze woorden ook goed te keuren.
Misschien was het extra lastig omdat er in het gedicht weinig leestekens staan: geen punten en bijna geen komma’s. Dat mag. Je mag als dichter zelf kiezen of je deze gebruikt.

In de Erelijst zie je wie het goed had.

2015_week6_vissen3

 

CorienOranje_Vissen_oplossing

Corien Oranje over de oplossing en haar gedicht

Het is eigenlijk best gek, dacht ik, dat de meeste vissen nooit boven water komen. Vissen leven in een soort omgekeerde wereld. Zouden ze dat wel doorhebben? Zouden ze weten dat er boven de zee nog een wereld is? Een wereld waarin vogels vliegen? Ik schreef er een gedicht over.

Volgens mij was het dit keer best lastig om te raden welk woord er afgedekt was. Er waren héél veel inzendingen, en ik vind het echt geweldig dat jullie met z’n allen aan het werk zijn geweest om mijn gedicht af te maken.

Het goede woord was deftig. Ik dacht aan koralen die wuiven alsof ze een koning of koningin zijn. Jullie hebben prachtige woorden bedacht die haast nog mooier zijn: sierlijk bijvoorbeeld. Zwierig vind ik ook erg mooi.

Sommige van jullie hebben een woord bedacht dat ook met een ‘w’ begint: wenkende, wiebelende of wonderlijk. Twee woorden die met dezelfde letter beginnen, dat heet alliteratie of beginrijm. En dat is ook erg mooi in een gedicht: een zucht van de ziedende zee (drie woorden met dezelfde letter). Een dappere dodo.

Bedankt voor het meedoen! Ik vond het supercool dat jullie van mijn gedicht je eigen gedicht gemaakt hebben.