Pesten – Gil vander Heyden – oplossing


Oplossing

Het juiste woord was vriend! Heel veel mensen hadden het goed. Gelukkig! Vriendschap is belangrijk.
Lees maar wat dichter Gil vander Heyden over het gedicht vertelt. Daarvoor scrol je nog even naar beneden!
Vriendje, vriend(in) of vrienden was bijna goed. Er zijn ook synoniemen gegeven, zoals maatje en buddy.
Sommigen dachten juist aan pester of slachtoffer.

Volgende week is het laatste gedicht van deze editie.
In de Erelijst kun je zien wie de goede oplossing gaf.

Gil vander Heyden over het gedicht

Hallo allemaal!

Tien jaar waren we. Dat is een hele tijd geleden, maar het is gebeurd zoals het in mijn gedicht staat.

Sylvia was lang, dun en bleek en ze zei niet veel. Onze papa’s waren bevriend en mijn papa had het me op een keer gevraagd: of ik een beetje op Sylvia wilde letten. ‘Ze heeft geen mama meer, word maar vriendin met haar.’

’s Morgens stond ze me voor ons huis op te wachten en dan liepen we samen naar school. Dat was oké maar als de school uit was waren Brian en Elly daar. Ze liepen ons achterna, joelden en scholden, trokken aan Sylvia’s vlecht, spuwden en probeerden haar omver te duwen. Sylvia vond het vreselijk. Maar ze wachtte tot de twee het gepest beu waren en ermee ophielden.

Mij lieten ze met rust. Iedere keer riep ik dat ze dat ze ermee moesten ophouden, maar veel meer deed ik niet. Ik was bang van ze.

En dan was er die middag dat Sylvia het niet langer nam. Ze bleef staan, draaide zich om, kruiste haar armen voor de borst en keek haar pesters aan. Koel en zonder dat er ook maar een greintje angst was te zien.

Ik voelde me ineens heel blij en ik ging naast haar staan. Brian stormde vooruit en schopte tegen Sylvia’s benen. Ze greep hem bij een voet en hij tuimelde op de grond.

Even later liepen ze scheldend weg. We hebben geen last meer van ze gehad.

Misschien zijn jullie zelf wel eens een Brian of een Elly geweest . Of misschien zitten ze ook in jullie klas.
Doe er iets aan, laat pesten ophouden. Vriendschap maakt de dagen zoveel leuker.

Fijn dat jullie zo enthousiast met het raadgedicht meededen!
Gil vander Heyden